Tanım

BLEFARİTİN TANIMI

Blefarit, tüm göz kapağına yayılabilen, göz kapağının serbest kenarının inflamasyonudur. Blefarit, ciltte ve kirpiklerin kökünde küçük yaralar ile göz kapağında kızarıklık ve şişlik ile kendini göstermektedir. Sıklıkla her iki gözü aynı anda etkilemekte ve buna göz kapaklarında ağrı veya kaşıntı eşlik etmektedir. Diğer oküler belirtilerle sıklıkla ilişkilidir: gözde kızarıklık, kum varmış hissi, yanma, kaşıntı ve/veya sekresyon.

Bu inflamasyon, göz kapaklarının dış kısmını etkileyebilir: deri ve kirpikler (anterior blefarit) veya hatta gözle temas eden göz kapağı kenarına ve orada bulunan bezlere (posterior blefarit) ulaşabilir ve hatta göz kapağının hem dış kısmını hem de kenarını etkiler (anterior ve posterior blefarit)

Bazı durumlarda blefarit, şalazyon, arpacık ve/veya kuru göz sendromu ile ilişkilidir.


FARKLI BLEFARİT TÜRLERİ

Blefarit, göz kapağının dış kısmını etkileyebilir: Deri ve kirpikler (anterior blefarit). Göz kapağı kırmızıdır, genellikle kirpiklerin kökünde küçük kabuklarla şişmiş bir haldedir. Gözle temas eden göz kapağının kenarına, iç kısmına ve orada bulunan Meibomian bezlerine (posterior blefarit) de ulaşabilir. Bu durumda beyaz yapılar, arpacık veya şalazyon göz kapaklarının kenarında görünebilir. Blefarit hem anterior hem de posterior olabilir. Bu da cildi, göz kapağının kenarlarını ve içini etkileyebileceği anlamına gelmektedir.

Şalazyon hakkında daha fazla bilgi:


• Semptomlar
• Nedenler
• Tedavi

[i] 2007 Uluslararası Kuru Göz Çalıştayı Raporu (DEWS). The Ocular Surface 2007; 5(2) / http://www.tearfilm.org/dewsreport/pdfs/TOS-0502-DEWS-noAds.pdf